Vrei să te muţi de la apartament la vilă? Cu ce oferte „de criză” vin dezvoltatorii

Pentru familiile cu unul sau mai mulţi copii, achiziţia unei case cu ceva teren poate fi mai atractivă decât cea a unei locuinţe la bloc cu trei sau patru camere.
În ultimii ani, majoritatea dezvoltatorilor din Capitală şi zonele limitrofe s-au (re)orientat spre construcţia de apartamente noi de Prima Casă, segmentul care înregistrează cea mai mare cerere din partea cumpărătorilor. Prin urmare, pentru a se încadra în bugetul de 60.000 de euro, cele mai multe locuinţe construite după declanşarea crizei au două camere.
Cu toate acestea însă, pe piaţa bucureşteană există o cerere consistentă pentru unităţi locative cu o suprafaţă mai mare, cerere venită din partea familiilor care au sau urmează să aibă copii. Asemenea cumpărători sunt atraşi de varianta de a se muta la vilă, atât timp cât preţurile unor astfel de unităţi locative sunt comparabile cu cele ale unui apartament la bloc, cu trei sau patru camere. Majoritatea clienţilor din această categorie au un buget maxim de achiziţie de 100.000 de euro. Dezvoltatorii, fie ei mai mici sau mai mari, nu au pierdut din vedere această oportunitate, ci s-au grăbit să o valorifice.
Nu toţi vor doar două camere
Un exemplu în acest sens este dat de turcii de la Opus Land Development, dezvoltatorii ansamblului rezidenţial Cosmopolis, din nordul Bucureştiului (zona Pipera-Ştefăneştii de Jos). Aceştia anunţau, în toamna anului trecut, lansarea pe piaţă a unui nou produs (foto), respectiv o vilă structurată pe parter şi etaj, cu o suprafaţă construită de 112 metri pătraţi (90 de metri pătraţi utili), la un preţ de 90.000 de euro (plus TVA). „Majoritatea unităţilor noastre rezidenţiale din faza a doua a ansamblului Cosmopolis au o suprafaţă construită medie de 60 de metri pătraţi şi sunt destinate cumpărătorilor prin Prima Casă; prin urmare, trebuia să creăm un produs cu o dimensiune mai mare, destinat tinerelor familii. Acest produs a avut succes încă de la început şi am decis să continuăm construcţia acestui tip de vilă, dată fiind lipsa din piaţă a unui asemenea produs – care să aibă dimensiuni şi compartimentare potrivite şi care să fie, totodată, şi accesibil”, subliniază Ahmet Buyukhanli, acţionarul majoritar al Opus Land Development.
Case vândute din stadiul de proiect
Până acum, turcii de la Cosmopolis au construit 15 vile (care au fost şi finalizate) şi au început lucrările la alte 16 case, ce ar trebui predate în toamna lui 2012 şi primăvara lui 2013. Dintre acestea au fost vândute primele 15 vile, iar alte şase, aflate încă în construcţie, au fost antecontractate. Toate aceste unităţi şi-au găsit cumpărători înainte de finalizare, în cursul a circa 10 luni.
În acest context, dacă iniţial dezvoltatorii intenţionau să construiască 200 de vile, printr-o investiţie de 15 milioane de euro, acum aceştia vor să ridice 300 de unităţi locative. Oferta companiei cuprinde acum alte două tipuri de case: unele mai ieftine, la 76.000 de euro plus TVA (cu două dormitoare şi living, o suprafaţă construită de 93 de metri pătraţi şi utilă de 74 de metri pătraţi), iar altele mai scumpe, la 120.000 de euro (trei dormitoare şi living, suprafaţă construită de 124.000 de metri pătraţi şi utilă de 103 metri pătraţi). Cea mai mare cerere este îndreptată însă spre vilele de 90.000 de euro, potrivit reprezentanţilor companiei.
Ansamblu exclusiv de vile
Un alt proiect rezidenţial ce exploatează potenţialul existent pe segmentul de case-vile din Capitală este Green City, situat în comuna 1 Decembrie, ce a fost demarat chiar în perioada de criză (începutul anului 2009). „Proiectul a fost gândit de la bun început ca să includă doar case, iar acest lucru nu se va schimba în viitor. Ţinând cont şi de zona verde foarte întinsă, Green City reprezintă o alternativă la locuirea într-un bloc, fie că vorbim de blocuri vechi sau un ansamblu rezidenţial nou”, spune Andrei Sârbu, managing partner în cadrul Coldwell Banker Affiliates of Romania (CBAR). Până acum au fost construite, în cadrul acestui ansamblu rezidenţial, aproximativ 650 de unităţi locative. În prezent se află în construcţie 20 de case, iar în perioada imediat următoare vor fi demarate lucrările la alte 100 de locuinţe. Până acum, 370 de case au fost vândute în cadrul Green City (inclusiv toate cele 50 de unităţi finalizate în acest an).
Ofertele „low-cost”, cele mai căutate
Ansamblul cuprinde trei tipuri de vile. Cele mai ieftine sunt casele de tip Sena (foto), structurate pe P+1. Acestea au patru camere, o suprafaţă utilă de 108 metri pătraţi şi un teren adiacent de 131 de metri pătraţi. Preţul de vânzare este de 69.900 de euro (TVA inclusă) în varianta basic 1 (finisat la exterior, semifinisat la interior) sau de 78.900 de euro (TVA inclusă) în varianta standard (finisată interior şi exterior). Acestea sunt şi cele mai căutate unităţi locative, datorită preţului mai mic.
Pe de altă parte, casele de tip Neva, structurate pe P+1, au tot patru camere, dar dispun de o suprafaţă utilă de 118,7 metri pătraţi şi un lot de teren de 187 de metri pătraţi. Preţurile de listă pentru acestea sunt de 107.000 de euro (TVA inclusă) in varianta basic 1 şi de 116.000 de euro (TVA inclusă) în varianta standard. Dezvoltatorul are însă în derulare în momentul de faţă o ofertă promoţională pentru acest tip de vile, ele putând fi achiziţionate cu 95.000 de euro (TVA inclusă), în varianta basic 1, sau cu 101.000 de euro (TVA inclusă), în varianta standard.
Nu în ultimul rând, casa de tip Tamisa, structurată pe P+1+M, poate avea patru sau cinci camere şi dispune de o suprafaţă utilă de 120 de metri pătraţi, la care se adaugă podul mansardabil de 68 de metri pătraţi şi un lot de teren de 341 de metri pătraţi. Preţurile de vânzare se ridică la 123.000 de euro (TVA inclusă) în varianta basic 1 sau 132.000 de euro (TVA inclusă) în varianta standard.
Promoţiile, cârlig pentru cumpărători
Mai aproape de Bucureşti, şi Popeşti Leordeni poate fi o opţiune demnă de luat în seamă pentru cei care doresc să se mute la casă. La o scurtă plimbare prin zonă, vei vedea că oraşul este împânzit de vile nou-construite (pe lângă blocurile de apartamente cu regim mic de înălţime). Un proiect demarat tot în perioada de criză (anul 2010) este Metropolitan Residence, format din mai multe blocuri de apartamente, amplasate în diferite zone din Popeşti Leordeni. Potrivit reprezentantului de vânzări al ansamblului, Ramona Ganea, în luna iunie a acestui an, a început construcţia unei noi faze a proiectului. Astfel, Metropolitan Residence Vila este un mini-cartier format din 30 de case înşiruite, ce urmează a fi finalizate în a doua jumătate a lunii septembrie. Locuinţele au o suprafaţă utilă de 114 metri pătraţi şi dispun de un teren adiacent de 45 de metri pătraţi (în faţa şi în spatele casei).
Care este motivul pentru care dezvoltatorii s-au orientat şi spre construcţia de vile, în paralel cu blocurile de apartamente? „Participând la mai multe târguri imobiliare, am primit multe cereri şi de vile”, spune Ramona Ganea. Astfel, dezvoltatorii au pornit de la ideea de a construi vile la preţuri similare cu cele ale unor apartamente cu trei camere din zonă. Din iunie şi până acum, 60% dintre vile au fost antecontractate. Dacă preţul de listă al caselor se ridică la 85.000 de euro, în prezent compania are în derulare o ofertă promoţională, prin care o vilă poate fi achiziţionată cu 70.000 de euro (TVA inclusă).

1 comment:

  1. mi-a placut ideea cu mobila de bucatarie
    O sa-mi comand si eu una la fel

    Bazine

    ReplyDelete